Je bekijkt nu Wat is belangrijk bij een hardloopschoen?

Wat is belangrijk bij een hardloopschoen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Hardlopen

Jij weet als geen ander wat je van een hardloopschoen verwacht. De één vindt lichtgewicht en ondersteuning belangrijk, de ander richt zicht meer op demping en comfortabele pasvorm. Maar als je bijvoorbeeld een paar nieuwe dames hardloopschoenen wilt kopen, vliegen de hardlooptermen je soms om de oren. Het is dan ook niet te vermijden dat je de verkeerde koopt als je niet goed snapt waar je op moet letten. Zonde, want uiteindelijk zal je er wel honderden kilometers op rennen. Daarom zetten we voor je op een rij wat belangrijk is om op te letten bij het kopen van een paar nieuwe hardloopschoenen.

Absorptie vermogen

Voor sommige lopers is het gewicht van de schoen het allerbelangrijkste en onderzoek toont ook aan dat je minder energie verbruikt dan met zwaardere schoeen. Alleen, er is wel een maar: de meeste lichte schoenen hebben minder demping in de zool, met als gevolg sneller pijnlijke voeten. Zeker in het geval van heren hardloopschoenen, omdat heren vaak een stuk zwaarder wegen, en bij langeafstandslopers is demping onmisbaar. Tegenwoordig is er een nieuwe vorm van middenzool schuim dat wél het pluchen gevoel geeft, maar géén extra gewicht toevoegt aan de schoen. Ga je een paar nieuwe hardloopschoenen kopen en is een lichtgewicht voor jou essentieel? Let dan op dat je nieuwe paar voorzien is van voldoende demping.

De drop

Bij veel hardloopschoenen zie je de schoendrop aangegeven, ook wel aangeduid als offset. Als je niet weet wat deze term betekent voegt het weinig waarde toe. En dat terwijl de drop juist het onderscheid kan maken tussen verschillende modellen. De drop is het verschil in hoogte tussen de hiel en voorvoet. Hoe hoger de drop, hoe meer hielcontact en hoe meer spanning op je onderbeen en je knie. Omgekeerd kan een lagere drop belastend zijn voor je kuit en achillespees. Het is dus een kwestie van de juiste drop voor jou vinden om blessures door het hardlopen te voorkomen. Ga voor een drop die natuurlijk en comfortabel aanvoelt voor jou en houdt rekening met je persoonlijke loopcyclus en blessuregeschiedenis. De meeste schoenen hebben een drop van 8 tot 12 millimeter, maar hoger en lager bestaat ook.