Je bekijkt nu Pijntjes bij het hardlopen. Wat kan je er aan doen?

Pijntjes bij het hardlopen. Wat kan je er aan doen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Hardlopen

Pijntjes komen in allerlei varianten voor, zeker bij hardlopers. Merk je dat je een liesspier hebt verrekt, dat je last hebt van je nek of je benen, dan wil je natuurlijk dat dit vervelende en pijnlijke gevoel zo snel mogelijk verdwijnt. Het effectief behandelen van deze pijntjes is dan ook van groot belang. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je hieronder. Behandel jij binnenkort met een van deze vier methodes jouw stijve spieren?
Een tip: als je de tijd hebt, is rust nemen ook altijd belangrijk. Als je midden in een trainingsschema zit omdat je aan het trainen bent voor een marathon is het lastig om je rust te pakken, en kunnen onderstaande tips wellicht helpen.

Herstel beschadigde weefsels met een sportmassage

Je hebt de juiste hardloopschoenen in huis en hardloopkleding waardoor je huid kan ademen. Goed bezig! Echter kan een pijntje altijd voorkomen, ongeacht je nu net begint met lopen of dit al enige jaren doet. Een sportmassage kan jouw spieren losmaken en de doorbloeding om beschadigde weefsels te herstellen verhogen. Tijdens een sportmassage wordt er druk uitgeoefend op het spierweefsel, wat helpt bij het afvoeren van overtollige vloeibare afvalstoffen uit het lichaam.

Maak je spieren los met een sportmassage

Is er sprake van een blessure of heb je stijve spieren, dan doet het je goed om deze direct los te masseren. Het getroffen gebied is in de meeste gevallen behoorlijk gevoelig, waardoor het gebruik van een sportcrème aan te raden is.

Bevorder de bloedstroom met warmtetherapie

Heb je al eens gehoord van elektrische warmte pads en hete dekens? Deze zijn, net als een warm bad, erg effectief als je spierpijn hebt. De warmte zorgt ervoor dat de bloedstroom wordt bevorderd en dat je sneller herstelt.

Oefen druk uit op de spieren met compressie

Het is natuurlijk ook mogelijk om druk uit te oefenen op je spieren door middel van compressie. Leg je een elastisch of statisch verband aan of draag je compressiekleding, dan voorkom je meer hinder. Overtollige vloeistof wordt effectief door het lichaam verwijderd en de stroom van vers zuurstofrijk bloed wordt vergroot.
Sommige hardloopwinkels verkopen ook compressiekleding en accessoires om pijntjes te helpen voorkomen. De betere hardloopwinkel kan bijvoorbeeld jou schoenen helemaal op jou afstellen, bijvoorbeeld met zooltjes.
Hopelijk helpen deze tips je enigszins bij het verhelpen van hardloop-pijntjes. Rust nemen blijft echter de belangrijkste tip. Dan verdwijnen veel pijntjes vanzelf. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts of fysiotherapeut.