Wat is een dartflight?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Sport

De dartflight, ook wel de vleugel van de dartpijl genoemd, heeft meer invloed op het spel dan je zou denken. De dartflight is het laatste component dat achter op de dartpijl zit, deze bepaalt deels de snelheid en stabiliteit van de pijl wanneer deze in de lucht hangt. Er zijn veel verschillende vormen dartflights met elk hun eigen voordelen. Doorgaans heeft een flight 4 vleugels, maar tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar met 3 vleugels. Over het algemeen geldt: spelers die harder gooien hebben baat bij een grotere flight en visa versa.

Standaard dartflight

De standaard dart flights zijn de grootste en meest voorkomende flights. Deze flights worden het vaakst gebruikt door darters die met beleid of met een ‘lobje’ gooien. Standaard dartflights zorgen voor een goede stabilisatie in de lucht. Bij lichte worpen blijft de pijl door deze flights langer in de lucht hangen. De standaard dartflight wordt aangeraden voor beginners, omdat hij zorgt voor meer controle.

Slim dartflight

Slim dartflights worden vooral gebruikt door darters met een snelle, harde worp. Deze flight geeft de pijl minder luchtweerstand, waardoor de staart van de pijl naar beneden blijft tijdens de worp. Wanneer de pijlen vaak met de staart naar boven in het bord belanden, is het verstandig om over te stappen op slim flights.

Kite dartflight

Kite flights zitten tussen de standaard en slim flights in. Deze flights worden voornamelijk gebruikt door darters met een gebalanceerde worp: niet te snel en ook niet te langzaam. Deze flights zijn kleiner dan de standaard flights waardoor ze sneller zijn maar ook minder draagvlak hebben. Perfect voor de darters die extra snelheid kunnen gebruiken.

Pear dartflight

Ook de pear dartflight is een kleine flight. Deze flight heeft minder draagvlak en zal de pijl in de lucht meer snelheid geven. Bijkomend voordeel van kleine dartflights is dat ze minder ruimte innemen op het bord, hiermee verklein je de kans op een bouncer.

No.6 dartflight

Deze dartflight heeft dezelfde vorm als de standaard dartflights. Doordat de no.6 flights kleiner zijn dan de standaard flights, vliegen deze sneller door de lucht. De balans van de pijl blijft nagenoeg gelijk.

Verschillende flight diktes

Het gewicht wordt gemeten in micron. Hoe zwaarder de flight, hoe duurzamer deze is.

75 micron: Dit zijn de lichtste dartflights. Door hun lage gewicht vliegen ze sneller, maar raken ze ook sneller beschadigd.

100 micron: Dit is het ‘standaardgewicht’ voor flights. Deze flights zijn door hun gewicht wat steviger, maar zijn niet te zwaar. Voor beginnende darters is dit het beste gewicht.

150 micron: Deze flights zijn een stuk zwaarder, waardoor ze het meest duurzaam zijn. Ze maken je dartpijl wel een stuk zwaarder.