Je bekijkt nu Waarom lopen op hardloopsokken?

Waarom lopen op hardloopsokken?

Hardlopen doe je niet zomaar. Hardlopen doe je met de juiste uitrusting. Het is dan ook niet gek om eens te kijken naar hardloopsokken. Hardloopsokken voorkomen dat je last krijgt van blaren na een middagje stevig hardlopen. Ze zorgen ervoor dat je voeten droog blijven en goed worden ondersteund. Maar dat zijn niet de enige redenen om te kiezen voor hardloopsokken.

Waarom niet op dagelijkse sokken hardlopen?

De meeste gewone sokken zijn gemaakt van katoen. Dat is een eencellige vezel, die geen eigenschap heeft om je voeten te drogen. Door het hardlopen gaan je voeten zweten. Je zal dan gaan schuren en schuiven in de schoen. Uiteindelijk zorgt dat voor pijn en blaren. Daar word je niet blij van als hardlopen je grote passie is.

Daarnaast zijn je dagelijkse sokken simpelweg niet gemaakt voor de frictie die bij hardlopen komt kijken. Je loopt ook op speciale schoenen in plaats van hakken of rubberlaarzen, dus waarom geen hardloopsokken gebruiken?

Extra bescherming voor je voet

Hardloopsokken zorgen voor extra bescherming van je voet. Ze bevatten extra demping. Die vind je in verschillende soorten, zoals ultralight, cousin of max cushion. In dunne hardloopsokken zit vanzelfsprekend minder demping dan in dikkere hardloopsokken.

Demping in sokken is heel belangrijk bij het hardlopen. Als je sokken niet genoeg dempen, krijgen je voeten niet genoeg ondersteuning. Daardoor word je kwetsbaar voor blessures.

Geen afzakkers meer

Gewone sokken kunnen afzakken. Dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Sokken die afzakken zijn heel irritant bij het hardlopen. Je moet steeds stoppen en voor je het weet zit je sok onder je voet.

Hardloopsokken zijn sokken die precies zijn afgestemd op de pasvorm van de voet, en de hoeveelheid beweging aankunnen. Ze zakken niet af, waardoor je lekker door kunt blijven lopen.

Hoge of lage sokken?

Je kunt zowel lage als hoge hardloopsokken kopen. Het is niet gemakkelijk te zeggen welke soort sok beter is. Ze bieden allebei voordelen en nadelen. De hoge hardloopsok biedt bijvoorbeeld iets meer ondersteuning voor de enkel. Eigenlijk kun je het beste ze allebei aanschaffen en je sokken kiezen op basis van het weer. Tijdens de herfst en de winter is het fijn om op hoge hardloopsokken te lopen. In de zomer en de lente zijn de lage sokken juist fijn, omdat ze meer verkoeling bieden.

Kortom: een verstandig hardloper koopt beide soorten, en varieert. Voorkom dat je last krijgt van zweetvoeten, die uiteindelijk resulteren in vervelende blessures en pijnlijke voeten.

Hoe weet ik welke sok bij mij past?

Natuurlijk wil je dat je sokken goed zitten. Ze moeten goed aansluiten om je voeten. Zonder een goede pasvorm, ontstaat er wrijving. Bovendien heb je twee verschillende voeten. De linker- en rechtervoet hebben niet dezelfde vorm. Hardloopsokken zijn afgesneden naar de vorm van je tenen.

Kijk goed naar de vorm van je voeten en naar de vorm van de sok. Hoe ziet jouw voet eruit? Natuurlijk kies je ook voor de juiste maat hardloopsokken. Daarnaast is het goed om eerst te onderzoeken van welk materiaal de hardloopsokken zijn gemaakt.

En natuurlijk mag je ook best iets geven om hoe ze eruitzien. Hardloopsokken hoeven niet saai te zijn. Zo heeft Nike bijvoorbeeld hardloopsokken met bijzondere printen en kleuren. Terwijl je loopt, steel je dus ook nog een beetje de show. Niemand wil toch met lelijke sokken lopen?