Je bekijkt nu Front squat: uitleg over de oefening

Front squat: uitleg over de oefening

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Fitness

De front squat is een samengestelde oefening die gericht is op de quadriceps, bilspieren en kernspieren. Het is een geweldige manier om kracht en spiermassa op te bouwen in deze gebieden en kan een waardevolle aanvulling zijn op elke trainingsroutine. De front squat is een variatie op de traditionele back squat, waarbij de halter op de voorkant van de schouders wordt gehouden in plaats van op de rug, waardoor de nadruk op de getrainde spieren verandert. In deze post gaan we dieper in op de front squat, inclusief de spieren waarop het gericht is, de juiste vorm, variaties, progressies, veelvoorkomende fouten en tips voor succes.

Welke spieren train je?

De front squat is een samengestelde oefening die gericht is op meerdere spiergroepen, waaronder de quadriceps, bilspieren en core.

De quadriceps, de spiergroep aan de voorkant van de dij, is de belangrijkste spiergroep die wordt gebruikt tijdens de front squat. De oefening stelt hoge eisen aan de quadriceps om de knie te strekken en het gewicht op te tillen.

De bilspieren, die bestaan uit de gluteus maximus, medius en minimus spieren aan de achterkant van de heup, werken ook tijdens de front squat. Ze werken om de heup te strekken, de romp rechtop te houden en stabiliteit te behouden tijdens de beweging.

De core spieren, waaronder de rectus abdominis, transversale abdominis en obliques, worden ook geactiveerd tijdens de front squat. Ze werken om een neutrale wervelkolom te behouden en zorgen voor stabiliteit tijdens de hele beweging.

Door zich op deze spiergroepen te richten, kan de front squat helpen om kracht en spiermassa op te bouwen in de benen en core, wat de algehele conditie en atletische prestaties kan verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat de front squat een samengestelde oefening is, wat betekent dat meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden gebruikt. Daarom wordt het als effectiever beschouwd dan isolatie oefeningen om algehele kracht en spiermassa op te bouwen.

De techniek

De juiste vorm is cruciaal bij het uitvoeren van de front squat om ervoor te zorgen dat je jezelf op de juiste spiergroepen richt en het risico op letsel minimaliseert.

 1. Om de front squat uit te voeren, begin je met het plaatsen van de halter op de voorkant van de schouders, rustend op het sleutelbeen en de voorste deltaspieren. Houd je ellebogen hoog en je handen dicht bij je lichaam om het evenwicht te bewaren.
 2. Houd vervolgens je core strak en behoud een neutrale ruggengraat gedurende de hele beweging.
 3. Start de beweging door op en neer te gaan zitten, alsof je in een stoel zit. Houd je gewicht op de hielen en voorkom dat je knieën in zakken of je rug bol wordt.
 4. Zorg ervoor dat je afdaalt tot je dijen evenwijdig aan de grond of lager zijn, en strek dan je heupen en knieën uit om terug te keren naar de startpositie.

Het is belangrijk op te merken dat de front squat moeilijker uit te voeren is dan de back squat vanwege de positionering van de lange halter en de hogere eisen die aan de kernspieren worden gesteld om het evenwicht en de stabiliteit te behouden. Het wordt aanbevolen om te beginnen met een laag gewicht en je te concentreren op de juiste vorm voordat je het gewicht geleidelijk verhoogt.

Het wordt ook aanbevolen om voor de veiligheid een spotter of een power rack te gebruiken en om professionele hulp te zoeken als u niet zeker bent van de juiste vorm of als je pijn ervaart tijdens het uitvoeren van de oefening.

Variaties op de front squat

De front squat is een veelzijdige oefening die kan worden aangepast om specifieke spiergroepen aan te pakken of om aan verschillende fitnessniveaus te voldoen. Hier zijn een paar variaties op de front squat:

Goblet Squat: Deze variatie houdt in dat je met beide handen een kettlebell of dumbbell voor de borst houdt. Deze variatie is een geweldige optie voor beginners, omdat het een meer rechtopstaande houding mogelijk maakt en kan helpen om kracht op te bouwen in de benen en kern voordat je doorgaat naar de barbell front squat.

Kettlebell Front Squat: Deze variant is vergelijkbaar met de goblet squat, maar in plaats van een kettlebell of dumbbell vast te houden, houd je een kettlebell met beide handen bij de hoorns vast. Deze variatie kan uitdagender zijn dan de goblet squat en zorgt voor een grotere belasting van de benen en kern.

Zercher Squat: Deze variatie houdt in dat de halter in de kromming van de elleboog wordt gehouden, in plaats van op de voorkant van de schouders. Deze variatie legt meer nadruk op de kern- en bovenrugspieren en kan een uitdaging zijn voor gevorderde lifters.

Dumbbell Front Squat: Bij deze variatie worden dumbbells gebruikt in plaats van een barbell. Dit is een geweldige variatie voor degenen die geen toegang hebben tot een lange halter of die zich op specifieke spiergroepen willen richten.

Het is belangrijk op te merken dat elke variatie van de front squat zijn eigen voordelen en uitdagingen heeft. Het wordt aanbevolen om een professional te raadplegen voordat je nieuwe variaties probeert en om geleidelijk vooruitgang te boeken.

Hoe kun je oefening zwaarder maken?

De front squat is een uitdagende oefening die in de loop van de tijd kan worden uitgevoerd om de moeilijkheidsgraad te vergroten en specifieke spiergroepen aan te spreken. Hier zijn een paar uitdagingen voor de front squat:

Bodyweight Squats: Begin met het beheersen van de bodyweight squat, waarbij je zonder enig gewicht moet hurken en opstaan. Dit zal helpen om kracht en stabiliteit in de benen en kern op te bouwen voordat gewicht wordt toegevoegd.

Goblet Squat: Als je de bodyweight squat eenmaal onder de knie hebt, kun je doorgaan naar de goblet squat, waarbij je een kettlebell of dumbbell voor de borst houdt. Deze variatie zorgt voor een meer rechtopstaande houding en kan helpen om kracht op te bouwen in de benen en kern voordat je doorgaat naar de barbell front squat.

Barbell Front Squat: Als je de goblet squat eenmaal onder de knie hebt, kun je doorgaan naar de barbell front squat. Begin met een laag gewicht en concentreer u op de juiste vorm voordat u het gewicht geleidelijk verhoogt.

Kettlebell Front Squat: Deze variant is vergelijkbaar met de goblet squat, maar in plaats van een kettlebell of dumbbell vast te houden, houd je een kettlebell met beide handen bij de hoorns vast. Deze variatie kan uitdagender zijn dan de goblet squat en zorgt voor een grotere belasting van de benen en kern.

Zercher Squat: Deze variatie houdt in dat de halter in de kromming van de elleboog wordt gehouden, in plaats van op de voorkant van de schouders. Deze variatie legt meer nadruk op de kern- en bovenrugspieren en kan een uitdaging zijn voor gevorderde lifters.

Het is belangrijk op te merken dat elke progressie zijn eigen voordelen en uitdagingen heeft, en het wordt aanbevolen om een professional te raadplegen voordat je nieuwe progressies probeert en om geleidelijk vooruitgang te boeken, waarbij je ervoor zorgt dat je de juiste vorm onder de knie hebt voordat je gewicht toevoegt.

Veelgemaakte fouten met de front squat

De front squat is een uitdagende oefening die de juiste vorm vereist om de juiste spiergroepen aan te spreken en het risico op blessures te minimaliseren. Hier zijn een paar veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij het uitvoeren van de front squat:

 • De knieën laten in zakken: Dit is een veelgemaakte fout die kniepijn en letsel kan veroorzaken. Houd je gewicht op je hielen en duw je knieën naar de zijkanten om de juiste vorm te behouden.
 • Afronding van de rug: dit kan pijn in de onderrug en letsel veroorzaken. Houd je kern strak en behoud een neutrale ruggengraat gedurende de hele beweging.
 • De kern niet betrokken houden: De front squat stelt hoge eisen aan de kernspieren om het evenwicht en de stabiliteit te behouden. Zorg ervoor dat je je core strak en betrokken houdt tijdens de hele beweging.
 • Niet genoeg gewicht gebruiken: De front squat is een uitdagende oefening die in de loop van de tijd kan worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat u een gewicht gebruikt dat uitdagend is, maar waarmee je toch de juiste vorm kunt behouden.
 • Niet goed opwarmen: De front squat is een veeleisende oefening, het is belangrijk om goed op te warmen voordat je de oefening probeert. Dit kan een dynamische warming-up en een paar lichte sets squats omvatten om de spieren voor te bereiden.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veelgemaakte fouten en om professionele hulp te zoeken als je niet zeker bent van de juiste vorm of als je pijn ervaart tijdens het uitvoeren van de oefening.

Tips voor een succesvolle oefening

De front squat is een uitdagende oefening die de juiste vorm, een geleidelijke progressie en focus vereist om met succes te worden uitgevoerd. Hier zijn een paar tips voor succes:

Goed opwarmen: Een goede warming-up is essentieel voordat u de front squat probeert. Dit kan een dynamische warming-up en een paar lichte sets squats omvatten om de spieren voor te bereiden.

Begin met een laag gewicht: de front squat is een veeleisende oefening die in de loop van de tijd kan worden uitgevoerd. Begin met een laag gewicht en concentreer u op de juiste vorm voordat u het gewicht geleidelijk verhoogt.

Concentreer je op de juiste vorm: de juiste vorm is cruciaal bij het uitvoeren van de front squat om ervoor te zorgen dat u zich op de juiste spiergroepen richt en het risico op letsel minimaliseert.

Voeg variaties toe: Het opnemen van variaties van de front squat kan helpen om specifieke spiergroepen aan te pakken en geschikt te zijn voor verschillende fitnessniveaus.

Vooruitgang geleidelijk: De front squat is een uitdagende oefening die in de loop van de tijd kan worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat u geleidelijk vooruitgang boekt en zorg ervoor dat je de juiste vorm onder de knie hebt voordat je gewicht toevoegt.

Gebruik een spotter of power rack: Gebruik een spotter of power rack voor de veiligheid en om de juiste vorm te garanderen.

Zoek indien nodig professionele hulp: Als je niet zeker bent van de juiste vorm of als je pijn ervaart tijdens het uitvoeren van de oefening, zoek dan professionele hulp.

Door deze tips te volgen, kunt u de front squat met succes in je trainingsroutine opnemen, gericht op de quadriceps, bilspieren en kernspieren, terwijl je veelgemaakte fouten vermijdt en de algehele gezondheid bevordert.