Teveel zaken in het leven worden als vanzelfsprekend ervaren. Zo is het ook met sportveldverlichting. Elke actieve of passieve sportliefhebber heeft wel eens een sportief avondevenement bijgewoond. Niemand zal ontkennen dat het een andere beleving oplevert dan een evenement bij daglicht. Toch staan de meesten er niet bij stil dat de aanwezigheid van kunstlicht wel wat voeten in de aarde heeft. Op zich hoeft een sporter of een toeschouwer zich daar ook niet over te bekommeren: beiden hebben als enige taak ieder op de eigen wijze voluit te genieten van een beklijvende sportprestatie. Als clubverantwoordelijke van pakweg een atletiekclub echter besef je maar al te goed dat de ideale veldverlichting wel een conditio sine qua non is om de atleten en hun aanhangers een passende totaalbeleving aan te bieden.
Veldverlichting: kies de juiste firma
Wat goed werkt, valt zelden op. Wat minder goed functioneert, trekt de aandacht. Deze spijtige wetmatigheid geldt ook voor veldverlichting. Je zal het in het meest extreme geval maar meemaken dat tijdens een loopwedstrijd het licht van een mast een half uur uitvalt. Hilariteit alom en de dagen na de wedstrijd zal meer de focus op dit ene feit liggen dan op de prachtige wedstrijd van deze of gene atleet. Je hebt er dus als club of vereniging alle baat bij dat je in zee gaat met een firma die je op een vlekkeloze manier ondersteunt met je verlichting.
Je wil geen financiële kater
Je wil als club niet financieel in de problemen komen door de aanleg van veldverlichting. Dit financieel plaatje is afhankelijk van een aantal zaken en moet je als club uiteraard bekijken op een langere termijn. Indien je kiest voor LED-verlichting, kan dat al een stevige slok op de borrel schelen qua energieverbruik en dus qua kosten. Verder is het natuurlijk zo dat de betreffende atletiekbond een bepaald niveau van verlichting oplegt tijdens officiële wedstrijden. Dat niveau hoef je echter niet te halen op het moment dat je atleten zich tijdens de training aan het voorbereiden zijn om te kunnen schitteren tijdens die wedstrijden. De veldverlichting hoeft dus niet steeds op volle sterkte te werken: je kan zelf dimmen wanneer je het wil. Het hoeft geen betoog dat dit minder gaat kosten dan wanneer je verlichting telkens op wedstrijdniveau zou functioneren. En misschien is het wat ver gezocht, maar je wil geen proces aan je been vanwege de omwonenden omdat ze hinder ondervinden van het licht rond de atletiekpiste. Wie weet zijn het wat oudere mensen die hun bed opzoeken wanneer de sportmanifestatie nog volop bezig is. Storende lichtvervuiling mag niet hun deel zijn.
Denk aan het milieu
Alles hangt samen. Minder energie verbruiken is goed voor je financiën, maar ook voor het milieu. Het feit dat je verlichting lang meegaat, is ook een bepalende factor voor het milieu. Elke vorm van duurzaamheid die maakt dat je niet al te vaak grondstoffen nodig hebt voor nieuwe materialen, moet toegejuicht worden. Zoek een firma die daar oog voor heeft. De link tussen milieu en je portemonnee wordt nog duidelijker als je ziet dat je eventueel in aanmerking komt voor een subsidie, net omdat je zorg draagt voor je omgeving.
Ga voor kwaliteit
Kwaliteit is een rekbaar begrip. Hoe soepeler alles verloopt, hoe minder kopzorgen je hebt. Probeer dat ook te bekomen als het om veldverlichting gaat. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je vanuit je sofa thuis de juiste sterkte van de verlichting kan instellen. Of dat de firma die je inschakelde op elk moment voor je klaarstaat. Ga niet over een nacht ijs en creëer een situatie waarbij het perfect functioneren van je veldverlichting je toelaat om je te focussen op andere essentiële zaken binnen je atletiekclub.