Afvallen met hardlopen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:afvallen

Veel mensen beginnen met hardlopen omdat ze af willen vallen. In dit artikel zullen we de nadelen en de voordelen bespreken over het afvallen met hardlopen.

Voordelen

Een belangrijk voordeel van afvallen met hardlopen is dat je weinig geld kost. Het enige waar je in moet investeren is een paar goede hardloopschoenen en wat sportkleding. En misschien heb je nog een paar sportieve schoenen waarmee je kan beginnen. Je hebt geen dure sportschool abonnementen nodig. Het enige wat je nodig hebt is de motivatie om door weer en wind erop uit te trekken. Daarmee komen we gelijk bij een ander voordeel van hardlopen.

Je kunt het altijd doen, ongeacht het weer. Er zijn wel een paar zeldzame uitzonderingen. Zo is het niet verstandig om te gaan hardlopen op het warmst van de dag tijdens de warmste zomerdagen. Je kunt dan beter in de vroege ochtend gaan lopen als er warm weer voorspelt is. Het is heerlijk om te gaan hardlopen terwijl de zon op komt. Dit is het koelste moment van de dag. Het is ook niet verstandig om te gaan hardlopen als het ijzelt of erg glad is op de paden door winters weer. Je kunt dan uitglijden en jezelf blesseren. Maar die andere 360 dagen van het jaar kan je er gewoon op uit gaan om te gaan hardlopen. Als het koud is dan kan je je wat warmer kleden en na een paar minuten rennen krijg je het vanzelf warm. En als het regent dan kan je daar ook gewoon door heen lopen, je krijgt het vanzelf warm door de inspanning die je levert.

Wat betreft afvallen heeft hardlopen natuurlijk het voordeel dat je er veel calorieën mee verbrand. Een uurtje hardlopen staat gelijk aan het verbranden van ongeveer 500 kcal. Omdat hardlopen een vrij intensieve bezigheid is, is dit een stuk meer dan je in dezelfde tijd met andere sporten zou verbranden. Het gevaar is wel dat je door het hardlopen meer honger krijgt en je net zo makkelijk de verbrande calorieën extra gaat eten. Als afvallen je doel is dan is het wel zaak om dit in de gaten te houden.

Hardlopen zorgt voor een betere insulinegevoeligheid. Dit is gunstig als je wilt afvallen. Een hogere insulinegevoeligheid betekent dat je lichaam minder insuline nodig heeft om de glucose uit je bloed op te nemen. Insuline is een hormoon wat ook wel het dik maak hormoon wordt genoemd. Dit omdat het lichaam onder invloed van hoge insulinewaarden vet wil gaan opslaan. Als je lichaam minder insuline nodig heeft dan kan het beter vet verbranden waardoor het afvallen makkelijker wordt.

Een ander belangrijk voordeel is dat hardlopen goed voor de gezondheid is. Spieren worden er sterker door en de capaciteit van het hart en de longen neemt toe. Het buiten zijn is tevens goed voor de mentale gezondheid en helpt zelfs depressies voorkomen. Al met al kan hardlopen een goede aanvulling zijn als je wilt afvallen. Het is dan wel zaak om nog steeds de hoeveelheid calorieën die je eet in de gaten te houden. Door de extra trek die je krijgt van het hardlopen stap je gemakkelijk in de valkuil van meer gaan eten dan je verbrand, waardoor resultaat uitblijft.

Nadelen van hardlopen

Afvallen met hardlopen heeft ook een aantal nadelen. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Het eerste nadeel is afhankelijk van je doelstellingen. Als je enige doel is om af te vallen dan zijn er sporten die efficiënter zijn om mee af te vallen. Hoewel je goed kunt afvallen met hardlopen is het niet de ideale sport om mee af te vallen. Om af te vallen is het van belang dat je spiermassa op peil blijft (of liever nog: toe neemt). Je stofwisseling is namelijk gekoppeld aan je hoeveelheid spiermassa. Door lange duurlopen kan je spiermassa juist afnemen waardoor je stofwisseling achteruit gaat. In rust verbrand je dan minder calorieën dan anders. Een betere sport om mee af te vallen is daarom krachttraining. Door krachttraining neemt je spiermassa toe waarmee je stofwisseling in een hogere versnelling komt. Je gaat dan meer calorieën in je rust verbranden.

Een populaire vorm van krachttraining is HIIT (hoge intensiteit interval training). Bij HIIT wissel je korte krachtsinspanningen af met korte perioden met rust. Dit kan je goed in de sportschool doen door de apparaten af te wisselen. Als je graag wilt hardlopen dan zou je dit ook in hardloopvorm kunnen doen. Je wisselt dan sprintjes van 20 seconden af met periode van 30 seconden rust. Dit doe je gedurende 20 tot 30 minuten, afhankelijk van je niveau.

Een ander nadeel is dat je nog steeds gezond zult moeten eten. Alleen met gezonde voeding hou je de bloedsuiker en daarmee je insulinewaarden in balans. Deze website is een autoriteit op het gebied van gezonde voeding en je kunt daar vinden wat verstaan wordt onder gezonde voeding.

Een gevaar van hardlopen is dat je een blessure oploopt. Zeker voor beginners is dit een reëel gevaar. Dit omdat je de spieren, pezen en gewrichten behoorlijk belast als je overgewicht hebt. Door een blessure kan je ontmoedigd raken. Als je veel overgewicht hebt dan kan je er daarom soms beter voor kiezen om te beginnen met fietsen of zwemmen. Hiermee kan je de eerste kilo’s kwijt raken en de spieren alvast wat sterker en weerbaarder maken alvorens je overstapt op hardlopen.

Al met al mag je concluderen dat het altijd goed is om te gaan sporten als je af wilt vallen en dat hardlopen een prima sport hiervoor is.