Rennen in de sportschool

Buiten hardlopen kan de stabiliteit verbeteren doordat je gedwongen wordt om te rennen op steeds veranderend terrein. Klik op onderstaande knop om hier meer over te lezen.

Hoe kun je het meeste halen uit je loopbandtraining?

Er zijn een paar zaken die je simpelweg moet weten om het maximale uit je training te halen tijdens het rennen op de loopband.

Leer de loopband kennen

Het is goed om als eerst de loopband te leren kennen.

Verkenning

Verken de functies die het heeft en probeer verschillende dingen uit. Als je er niet aan uitkomt, vraag dan een sportschoolmedewerker om je wat zaken uit te leggen. Het is sowieso goed om te weten wat de versnelling-stand, de hartslagmeter en de helling-stand zitten.

tim-chow-pa_McjjynOA-unsplash

Een goede warming-up

Het is verleidelijk om gewoon op de loopband te springen en aan je training te beginnen. Echter, net als wanneer je buiten gaat hardlopen, is het van belang dat je een goede warming-up doet alvorens je aan het echte werk gaat beginnen.

Een warming-up verhoogt je hartslag, stuurt zuurstof naar je spieren en verhoogt hun temperatuur zodat ze efficiënter kunnen werken. Begin lekker rustig zo’n 5 minuten te wandelen en verhoog daarna iets het tempo.

Gebruik een lichte helling

Buiten heb je wind, binnen niet. Daarom is het goed om de helling op 1 of 2 procent in te stellen. Ben je pas net begonnen met het rennen op een loopband en heb je er nog niet eerder een ervaring mee gehad? Dan is het uiteraard prima om hem op 0 te laten staan! Dan kun je eerst wat conditie opbouwen voordat je de hellingfunctie toepast.

Zodra je jezelf op je gemak voelt op de loopband, is het tijd voor verandering! Probeer altijd jezelf uit te dagen door de snelheid en/of de helling te verhogen als het je te gemakkelijk afgaat.

Rennen in de sportschool

Rennen in de sportschool wordt gedaan op een loopband. Dit kan ideaal zijn voor als het bijvoorbeeld slecht weer is buiten. Buiten hardlopen kan de stabiliteit verbeteren doordat je gedwongen wordt om te rennen op steeds veranderend terrein.

Echter, rennen op een loopband dwingt je om snelheid en prestatieniveaus te handhaven die anders buiten niet kunnen worden gehandhaafd. Uiteindelijk is er geen goed of fout antwoord over de discussie of buiten of binnen rennen beter is voor je. Het heeft beiden zo zijn voor en nadelen, afhankelijk van je doelen.