Normale hartslag

Wat is een normale hartslag? Klik op “Lees verder” om meer te lezen over een normale hartslag.

Wat is een normale hartslag?

Hardlopen en andere cardiovasculaire oefeningen verhogen het hartritme.

Het ideale hartritme tijdens het hardlopen hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het huidige fitheidsniveau, de leeftijd, dagelijkse activiteiten en de algemene gezondheid van een persoon.

tyler-nix-Y1drF0Y3Oe0-unsplash

Het meten van je hartslag

Je hartslag meten is een uitstekende manier om te kijken of je te ver gaat wat betreft je fysieke activiteit. Het is uiteraard goed om jezelf te pushen, maar je kunt ook te ver gaan. Het zit eigenlijk simpel in elkaar: blijft je hartslag laag tijdens het hardlopen, kun je de intensiteit verhogen.

Is je hartslag te hoog dan wat het ‘normaal’ zou moeten zijn tijdens het hardlopen, is dat zelfs gevaarlijk en kan serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Wanneer je dit goed weet te monitoren en balanceren, ben je in staat om je conditie te maximaliseren. Maar wat is een normaal hartritme tijdens het sporten?

Manier van optimaal hartritme berekenen

Door onderzoekers is er een manier in het leven geroepen waarop de maximale hartslag tijdens fysieke inspanning kan worden berekend.

Dit is vrij simpel

een hartritme van 220 slagen per minuut minus de leeftijd van de desbetreffende persoon. Iemand die dus 20 jaar oud is, mag een maximum hartslag hebben van 200 slagen per minuut.

Hartritme

Een normaal hartritme tijdens het sporten zou op 50% van het maximum liggen, waarbij dit kan worden opgebouwd tot maximaal 85% van de maximum hartslag. Wanneer je daar naartoe streeft, daag je je lichaam echt uit en wordt je conditie beter.

Een normale hartslag in ruststand is tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Als iemand erg fit is kan die hartslag zelfs nog lager liggen (tot zo’n 40 slagen per minuut). Dit komt omdat zij zodanig in vorm zijn dat het hart weinig moeite hoeft te doen om het bloed door het lichaam te pompen.