Je bekijkt nu Artrose, wat doe je eraan?

Artrose, wat doe je eraan?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Gezondheid

Wat is artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Echter, van puur mechanische slijtage is geen sprake. Zowel bot als kraakbeen zijn namelijk geen dode weefsels en herstellen zich. Bij artrose gaat er meer gewrichtskraakbeen verloren dan door het lichaam wordt aangemaakt. Het kraakbeen wordt dunner, zachter en brokkelig, en soms verdwijnt het helemaal. Ook de vloeistof verdwijnt uit het gewricht, die is nodig is om het soepel te laten bewegen en schokken op te vangen. Daardoor kunnen de gewrichten en botten over elkaar gaan schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen (duim en vingers), knieën, schouders, nek, heupen, enkels en de grote tenen.

Oorzaken

Er is weinig duidelijkheid over de oorzaken van artrose. Wel weet men dat erfelijkheid, geslacht en overgewicht een rol spelen. Bij een erfelijk aanleg, krijgt men al last van artrose op jongere leeftijd. Artrose komt duidelijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Risicofactoren

Naast de eerder genoemde factoren, zouden de onderstaande de kans op artrose vergroten:

  • blessures: je hebt meer kans op artrose na een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond een gewricht
  • chronische overbelasting of verkeerde belasting: door zware fysieke arbeid, of intensief sporten
  • ontstekingsreuma: een gewrichtsontsteking zoals reumatoïde artritis
  • aangeboren afwijking: van je gewricht, bijvoorbeeld heupdysplasie

Wat zijn zoal de klachten en symptomen

Onderstaand worden de knieën er hier en daar uitgelicht, maar voor het overige betreft het alle eerder genoemde gewrichten, inclusief artrose voet symptomen.

Pijn

Pijn is meestal de eerste klacht. De meeste pijn is vaak ’s ochtends en ook wanneer je na rust weer gaat bewegen. Door beweging wordt de pijn meestal weer minder.

Stijfheid

Het gewricht met artrose is stijf. Vooral in de ochtend en na een periode van dezelfde houding gedurende lange tijd. Met in beweging komen, verdwijnt de stijfheid.

Spierzwakte

Door minder beweging vanwege de pijn, worden de spieren rondom het gewricht zwakker en kosten activiteiten meer moeite.

Instabiliteit van de knie

Bij het bewegen heb je last van het kniegewricht. Men beweegt daardoor minder en worden je spieren nog zwakker en je knie instabiel.

Krakend geluid bij bewegen

Door de beschadiging van het kraakbeen kan er een schurend of krakend geluid ontstaan.

Minder gemakkelijk bewegen

Door veranderingen in het gewricht kun je minder gemakkelijk bewegen. Bijvoorbeeld kan het schoenen aandoen lastig worden.

Ontsteking van het gewricht

In een gewricht kunnen ontstekingen ontstaan. Het gewricht doet dan pijn, en wordt warm, dik en stijf.

Een afwijkende stand van de knie

De stand van je botten kan veranderen. O-benen of X-benen zijn het gevolg.

Moeheid

Men voelt zich vaak moe.

Artrose en sport

Waarom bewegen

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is het in beweging blijven bij artrose belangrijk. Daardoor wordt namelijk het kraakbeen geactiveerd. Bij druk wordt het kraakbeen leeg geperst en daarna zuigt het zich weer vol met gewrichtsvloeistof. Zo krijgt het kraakbeen de benodigde voedingsstoffen. Je versterkt ook de spieren rondom de gewrichten en daardoor heb je minder pijn.

Sporten

Bewegen is goed en dus ook sporten. Er moet wel een sport worden gezocht die bij je past. Zoek naar de grens van belasten en overbelasten. Je pijngrens is waarnaar je moet luisteren. Sowieso moet je je conditie opbouwen. Veel sporten zijn geschikt, maar goed uitgevoerd en passend bij je pijngrens. Onder meer de volgende sporten zijn minder belastend voor je gewrichten: zwemmen, duiken, wandelen, golfen en fietsen. Intensieve balsporten, vechtsporten, wintersporten en krachtsporten zijn minder of helemaal niet geschikt.

Hardlopen

Uit onderzoek is gebleken dat hardlopen een positieve bijdrage kan leveren als je artrose hebt. Na het hardlopen zou de hoeveelheid moleculen, die een ontsteking bevorderen, in de gewrichten minder zijn. Hardlopen heeft dus een beschermende invloed. Als je nog nooit eerder hebt hardgelopen, is het echter verstandig om bijvoorbeeld eerst te beginnen met wandelen. Artrose sluit dus niet bij voorbaat het deelnamen aan marathon uit, maar je moet er wel voorzichtig mee zijn.